RECEPTGYŰJTEMÉNY
BORAINKHOZ

Fehér BORHOZ

Sonkás-sajtos tészta

Hozzávalók

  • 50 dkg spagetti
  • 20-30 dkg füstölt sonka
  • olaj
  • 5 dl főzőtejszín
  • bors
  • 20 dkg sajt
  • petrezselyemzöld

A tésztát – ízlés szerint lehet spagetti, gyufa, hosszúmetélt – megfőzzük. A főzővízbe tegyünk sót, hogy a tésztánk ízletes legyen. Amikor kellően puha a tészta – kóstolni szabad – akkor leszűrjük. Felkockázzuk a sonkát – lehet házi, bolti, füstölt, vagy pácolt – kockára vágjuk, és kevés olajon megpirítjuk. Aki ragaszkodik a zsírhoz, az lehetőleg mangalica zsírt használjon. Amikor megpirult a kockára vágott sonka, felöntjük tejszínnel, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Hozzákeverjük a kifőzött, lecsurgatott tésztát, és jól összeforgatjuk. Kiszedjük a tányérokba és ízlésesen reszelt sajttal –lehet füstölt, vagy bármilyen sajt – valamint friss apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk.

Jó étvágyat!

ROZÉ BORHOZ

Gyümölcsös csirkemell Wokban

Hozzávalók

  • csirkemell
  • egzotikus gyümölcs konzerv
  • banán
  • őszibarack
  • alma

A gyümölcsöket lehetőleg egyforma nagyságúra felszeleteljük, a csirkemellet ujjnyi vastag csíkokra vágjuk. A mazsolát beáztatjuk rumba. (Előtte kóstoljuk meg, hogy a rum nem romlott –e wink )

A wokot felmelegítjük, majd egy kávéskanál vajat elolvasztunk benne, s beletesszük a csirkemell csíkokat, és megpirítjuk. (A csirkemell puhaságát, egy kóstolással megvizsgáljuk smile ) Amikor kellően puha a csirkemell hozzáadjuk a kockára vágott gyümölcsöket és a konzerv levéből hozzáöntünk egy keveset. A fűszereket ezután tesszük bele, valamint a beáztatott mazsolát.  Jól összekeverjük, ez a wokban nagyon jól megoldható.  Tetszés szerint fogyaszthatjuk burgonyapürével, vagy főtt tésztával. Mindkettőt ízlés szerint fűszerezhetjük. 

Jó étvágyat!

BIKAVÉR-hez

Szekszárdi halászlé

Hozzávalók

  • 80 dkg hal vegyesen: gerinc, fej
  • 4 szelet ponty vagy busa
  • 2 ek zsír
  • 3 fej hagyma
  • 2 darab paradicsom
  • 2 darab paprika (tölteni való)
  • bors
  • pirospaprika

A hagymát felaprítjuk, és zsíron üvegesre pirítjuk. A paprikát, paradicsomot felkockázzuk, rádobjuk a hagymára, kevergetve puhára pirítjuk.  Az bográcsot – lábast –fazekat – amiben főzzük a finom szekszárdi halászlét – lehúzzuk a tűzről, és piros paprikával, borssal megszórjuk, ez lesz a halászlé alapja. A piros paprikánk lehet házi, akkor 1 evőkanál elég, ha bolti, akkor többet kell bele tenni, hogy szép piros színe legyen. (Még mindig nincs a tűzön!J)  Beletesszük a haldarabokat – kivéve a pontyszeleteket – felöntjük kb. 5 liter vízzel, visszatesszük a tűzre, majd sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint. Addig főzzük, amíg a hal szeletek puhára főnek és szétesnek. Akkor levesszük a tűzről, egy ritka lukú szűrőn átpasszírozzuk, majd ezt a passzírozást megismételjük egy sűrűbb szövésű szűrőn, vagy szitán, így érhetjük el azt, hogy a halászlénkbe egyetlen halszálka sem kerül. Ezután visszatesszük a kétszer passzírozott lét a tűzhelyre, beletesszük a halszeleteket, és 15 perc alatt puhára főzzük.

Jó étvágyat!

CUVEÉ-hez

Kakaspörkölt vidékiesen

Hozzávalók

  • 1 db kakas (fiatal)
  • 1 üveg száraz vörösbor
  • 5 dkg sárgarépa
  • 5 dkg zeller
  • 5 dkg hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 szál kakukkfű
  • 1 szál rozmaring
  • 1 db babérlevél
  • 5 szem egész bors
  • 1/2 dl olívaolaj
  • 10 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 1/2 dl olaj
  • A körethez:
  • 4 dkg császárhús
  • 4 db gombafej
  • 5 dkg sárgarépa
  • 5 dkg burgonya

Kicsit munka és időigényes az elkészítése, de a végeredmény kárpótol mindenért. 🙂 Közben alapozzuk meg a helyét pár pohár finom cuveé borral. (Kivéve a szakács! 🙂 )

A zöldségeket megtisztítjuk, felszeleteljük és ráöntjük az üveg vörösbort. A kakast nagyobb darabokra vágjuk. A szárnyvégekből és a farhátból alaplevet főzünk. A kakas többi részét a zöldséges borba tesszük a fűszerekkel együtt. Rácsorgatjuk az olajat és 24 órán át pácoljuk.  Ezt követően kiemeljük a húsdarabokat a pácléből, meghempergetjük őket 5 dkg lisztben. Felforrósítunk 5 dkg vajat, valamint az olajat és egy fedeles tűzálló edényben elősütjük benne a kakashúst. Hozzáadjuk a pácolt zöldségeket, néhány percig együtt pirítjuk a hússal, majd felöntjük a páclével és az alaplével. Lefedjük és 160 fokos sütőben pároljuk 2,5-3 órán keresztül.

A körethez feldaraboljuk a zöldségeket, félpuhára főzzük. Felcsíkozzuk a császárhúst, kissé megpirítjuk, összeforgatjuk a gombával és az előfőzött zöldségekkel és együtt pirítjuk még kb. 5 percig. Ha kakas megpuhult, kivesszük a tálból. Az alatta lévő szaftot átszűrjük és felforraljuk. A hideg vajat összedolgozzuk a liszttel és a forrásban lévő szaftba forgatjuk. Folyamatosan keverjük, amíg sűrű nem lesz. A húst a zöldségekkel és a vörösboros mártással tálaljuk. 

Jó étvágyat!

MERLOT-hoz

Kacsacomb párolt káposztával

Hozzávalók

  • 4 db kacsacomb
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 2 fej vöröshagyma
  • bors
  • 1 fej lila káposzta
  • 1 fej lila hagyma
  • cukor
  • bors
  • köménymag
  • ecet
  • 1 ek zsír

A kacsacombokat alaposan megmossuk, a rajta lévő tollpihéket kihúzzuk.  Sózzuk, borsozzuk és fél órán át állni hagyjuk. Bőrös felületükkel lefelé tesszük a tepsibe és mellé rakjuk a darabolt hagymát és fokhagymát. Ráöntünk kb. 4 dl. vizet és alufóliával lefedjük. Előmelegített sütőbe tesszük! (Zsír nem kell alá, mert elég, ami a kacsacombokból kisül.) A sütőben kb. 1.5 órán át pároljuk, majd az alufóliát levéve, megfordítjuk a combokat és 190 fokon még 20 percig pirosra, ropogósra sütjük.

A lilakáposztát legyaluljuk, besózzuk és hagyjuk állni. A lilahagymát kockára vágjuk és zsíron megfonnyasztjuk, rátesszük a kinyomkodott lila káposztát, szórunk rá ízlés szerint cukrot, borsot, köménymagot, és kevés ecetet. Fedő alatt puhára pároljuk.  

A ropogósra sült kacsát egy szép nagy lapos tányérra helyezzük, köretnek krumplipürét – vagy főtt krumplit – adunk hozzá, és a kacsahússal együtt párolódott hagymával, fokhagymával meglocsoljuk. Mellétesszük a párolt lilakáposztát, s ha kigyönyörködtük magunkat a látványban, akkor
Jó étvágyat!

CABERNET-hez

Marhaszelet grillezve

Hozzávalók

  • 50 dkg marhahátszín szeletelve (2 cm vastagra)
  • 1 nagy fej hagyma reszelve
  • 6 gerezd fokhagyma reszelve
  • kb. 1,5 dl szójaszósz (fedje be a húsokat)
  • 1 dl bor (száraz fehér!)
  • 4 kiskanál reszelt friss gyömbér
  • 1 kiskanál fehérbors
  • olaj
  • 10 dkg vaj

A 2 cm. vastagra szeletelt marhahúsokat a hozzávalókkal összeállított pácban 2 napig a hűtőben tartjuk.  Amikor kivesszük a hússzeleteket a hűtőből a pácot letoljuk róla, majd a felmelegített rostonsütőre kevés vajat hevítünk, a húst besózzuk, borsozzuk, mielőtt rátesszük a sütőre. A sülő húsokra nehezéknek egy vízzel töltött lábast ráteszünk. (Valamivel kisebbet, mint a hússzelet. J) A sütés alatt körbeállhatjuk a rostonsütőt, kezünkben egy pohár finom cabernet borral, miközben mindenki elmondhatja, a saját receptjét. J   A sülési idő 3-5 perc között van oldalanként.  Csak egyszer fordítsuk meg, ne rázzuk, ne mozgassuk. A 4 perc azoknak ideális, akik már nem véresen, de még zaftosan szeretik. A pácot, amit a húsról levettünk, kevés vajon kis lángon kevergetve sűrítjük. Rátesszük a húsra, amitől még finomabb íze lesz.

Jó étvágyat!

VÁSÁROLNI SZERETNE BORAINKBÓL?

A kapcsolatfelvételi űrlap kitöltésével kérhet árajánlatot borainkról, egyeztethet az átvétel helyéről és a vásárlás folyamatáról.

Adatait bizalmasan kezeljük, melyről az adatvédelmi nyilakozatunkban részletesen is tájékozódhat.

 

AJÁNLATKÉRŐ

2 + 8 =

ELÉRHETŐSÉGEINK:

7100 Szekszárd, Bocskai u. 26.

Rendelés: +36 20/288-2296

Tel.: +36 20/247-4822

E-mail: borfarago@gmail.com